Pogovor z Dimitryem Rudenkom

V času sejma Ligna v Hannovru, smo se na našem razstavnem prostoru pogovarjali z gospodom Dimitryem Rudenkom, podpredsednikom skupine Segezha Group, ki so največji vertikalno integriran sistem s celotnim ciklom predelave lesa. V holding so vključena tako ruska kot evropska podjetja za lesno predelavo in papirno industrijo. Gospod Rudenko je tudi direktor sektorja za leseno gradnjo. Skupina Segezha v sodelovanju z vlado Vologdske regije gradi na območju družbe Sokol Timber JSC največji obrat za izdelavo lesenih stanovanjskih konstrukcij.  

LEDINEK: Pri firmi Ledinek ste ponovno naročili strojno opremo, prvič je šlo za linijo dolžinskega spajanja, tokrat bomo za vas izdelali kompletno CLT linijo za izdelavo križno lepljenih plošč. Zakaj ste se odločili prav za Ledinekovo opremo in kaj je bil ključni razlog za vašo odločitev?

RUDENKO: Za Ledinekovo opremo smo se odločili iz več razlogov. Veliko smo slišali o proizvajalcu strojne opreme Ledinek in tudi sami smo o vas zbirali informacije, pozanimali smo se pri drugih podjetjih, tako ruskih kot evropskih. Dobili smo dobre, pozitivne informacije o vas. S podjetjem Ledinek smo bili v stikih že kakšno leto in pol pred podpisom pogodbe. Ledinek je bil kot proizvajalec strojev in opreme za izdelavo CLT plošč izredno zanimiv za nas, predvsem v tehničnem smislu in nekako smo se dobro počutili v sodelovanju z vašimi predstavniki in prodajalci.

Seveda smo se istočasno pogovarjali še z dvema, tremi drugimi proizvajalci, a na koncu smo se odločili za vas, kot sem rekel, več dejavnikov je bilo odločilnih.

LEDINEK: Kje je vaše bodoče CLT tržišče in kako ga ocenjujete?

RUDENKO: CLT izdelke bomo v prvi vrsti prodajali na domačem trgu, vendar je previdnost zmeraj potrebna, tržišče za naše izdelke moramo iskati tudi izven meja Rusije. Razmišljamo o razvoju nepremičninskega trga. Trenutno načrtujemo postavitev dveh lesenih stavb v Moskvi, poslovno in stanovanjsko, da bomo naredili ta uvod, ki je potreben , da stečejo aktivnosti za odobritev gradnje večnadstropnih lesenih stavb v Rusiji. To bo skupen projekt skupine Segezha in Etalon Group, pri čemer bo Etalon nastopal kot gradbinec in mi kot dobavitelji materiala za lesene konstrukcije. Pri tem sodelujemo z Ministrstvom za gradbeništvo RF.

LEDINEK: Kaj za vas pomeni nova investicija v obrat v Sokolovu?

RUDENKO: V Rusiji se je izredno okrepilo zanimanje za gradnjo večnadstropnih hiš iz CLT plošč, vendar je za ureditev tega področja potrebno pripraviti zakonske predpise in standarde, da bodo te zgradbe dobile uporabna dovoljenja. Z zagonom nove opreme za CLT tehnologijo bomo zagotovo priča CLT hišam v Rusiji, in pred montažo opreme v Sokolovu, še širimo in posodabljamo naše proizvodne prostore.

LEDINEK: Gospod Rudenko, hvala za pogovor in vso srečo z novo investicijo!