Kompletna CLT proizvodna linija  za Schilliger Holz AG v Franciji

Gradnja lesenih objektov ne cveti le v Švici, ampak tudi v Franciji in drugod po svetu zato se je povpraševanje po križno lepljenih ploščah (CLT) velikega formata ustrezno povečalo. Da bi zadovoljili potrebam v Franciji in na mednarodnih izvoznih trgih z domačim lesom, Schilliger Holz AG vlaga v avtomatizirano CLT proizvodno linijo v Volgelsheimu.

Naročilo za celotno proizvodno linijo je dobilo podjetje Ledinek. Na lokaciji v Volgelsheimu bo nova proizvodna linija začela obratovati v tretjem četrtletju 2023. Proizvodna zmogljivost bo okoli 100 m³ na izmeno, oziroma 50.000 m³/leto v dvoizmenskem obratovanju.

Odločilne pri izbiri dobavitelja, so bile dolgoletne izkušnje podjetja Ledinek s CLT sistemi. Zahvaljujoč svojemu obsežnemu portfelju strojev je Ledinek dejansko edini dobavitelj celotnega obsega na tem področju, s čimer se izognete nepotrebnim ali problematičnim vmesnikom.

Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se družinsko podjetje v lastniškem upravljanju opira na najnovejša dognanja in tehnične standarde.

"Prepričali so nas zmogljivost posameznih glavnih strojev, inovativen pristop in skladen sistemski koncept," pravi lastnik in generalni direktor Ernest Schilliger.

Ledinek bo s to linijo implementiral tudi nove koncepte, ki so do sedaj edinstveni, vendar pa bo več informacij podanih šele po zagonu.

Linija je sestavljena iz kakovostnega sortirnega sistema s skobeljnikom in skenerjem ter dveh zlagalnih strojev za različne kvalitete lesa. Tako pripravljene deske je možno transportirati v CLT proizvodnjo neposredno ali preko skladišča.

Hitro vakuumsko odstranjevanje, križna žaga X-Cut in zmogljiv ciklični sistem za spajanje prstov Kontizink 2500 zagotavljata do 20.000 lm lamel na izmeno. Sledi prostorno dimenzionirano skladišče za sušenje, skobeljnik lamel SUPERPLAN S400 in inovativni sistem lepljenja spojev Z-Press 16 za proizvodnjo predlepljenih enoslojnih plošč za vzdolžne plasti.

Prečne plasti se izdelajo na stiskalnici Z-Press CL, ki z zunanjim vstopom desk omogoča dodatno povečanje zmogljivosti sistema. Veliki zalogovniki plošč za vzdolžne in prečne plasti dajejo sistemu fleksibilnost, kar potrjuje tudi možnost proizvodnje serijske velikosti 1 brez izgube zmogljivosti. Iz X-Press 16, stiskalnice, ki so jo stranke potrdile že 26-krat, potuje plošča na brusilni stroj in naprej na CNC stroj. Zaradi svoje prilagodljivosti je linija zasnovana tudi za proizvodnjo KVH izdelkov.

Celoten sistem nadzira glavni računalnik "X-Lam Manager", ki izmenjuje podatke z internim ERP-jem.