CLT se širi tudi v Južno Ameriko

Prvi obrat za proizvodnjo masivnih križno lepljenih plošč v Urugvaju

Marca letos sta poslovneža Mark Crandall iz Združenih držav Amerike in Matías Abergo (skupina Enkel) iz Urugvaja potrdila prihod podjetja Arboreal s prevzemom 100% družbe Frutifor Lumber Company, žagarskega obrata v Tacuarembó v Urugvaju, ki letno predela 140.000 m³ borovega lesa.

V okviru projekta Arboreal je predvideno takojšnje povečanje kapacitet pri sušenju lesa, podvojitev proizvodnje na 250.000 m³ in pričetek izvoza predelanega lesa v tretjem četrtletju 2021.

Ta naložba bo oblikovala tudi matriko proizvodnje lesa Urugvaja in to državo postavila na svetovni trg križno lepljenega lesa, saj bo zgrajena največja in najnaprednejša tovarna CLT v Južni Ameriki. Začetna proizvodna zmogljivost znaša 50.000 m³ na leto, montaža pa je predvidena v začetku leta 2022.

S tem bo investicija podjetja Arboreal pripomogla k ustvarjanju dodane vrednosti h gozdnim virom Urugvaja, spodbudila bo industrijsko dejavnost na severu države in prispevala k razvoju trajnostne gradnje.

Osnutek CLT Layouta

Predsednik družbe Arboreal, Matias Abergo:

Urugvaj ima zelo konkurenčne gozdarske vire. Ko si zamislimo prihodnost, vidimo masovni les kot rešitev za zmanjšanje emisij CO2 do leta 2030. Gradbeni sektor je odgovoren za skoraj 40% toplogrednih plinov, ta obrat je prvi korak k zmanjšanju in privzemu CO2 in o svojih domovih moramo začeti razmišljati kot o velikih skladiščih tega toplogrednega plina. "

Pri izbiri dobavitelja CLT linije, se Arboreal zanaša na ponudnika, kot je Ledinek, ki je z dolgoletnimi izkušnjami na trgu sposoben ponuditi najsodobnejše stroje:" Izbira Ledineka kot dobavitelja je bila strateška odločitev, v Južni Ameriki še nikoli ni bil izveden tak projekt. Zanašati se moramo na ljudi, ki se dobro spoznajo na svoje delo.

Matias Abergo
Matias Abergo