Nova proizvodnja linija za CLT v Kanadi

Montažo CLT linije (linija za izdelavo križno lepljenih plošč) za kanadsko podjetje Element 5 smo pričeli avgusta 2020, po izbruhu pandemije Covid-19. Kljub nepredvidenim izzivom, s katerimi smo se soočali zaradi pandemije, je bila visoko avtomatizirana in najsodobnejša CLT linija postavljena, pripravljena na uporabo in certificirana v pogodbeno dogovorjeni časovnici projekta.

Popolnoma integrirana proizvodna linija omogoča dolžinsko in širinsko spajanje lamel, skobljanje, končno brušenje in CNC obdelavo izdelanih panelov oz. plošč. V linijo je vključena tudi Ledinekova nova stiskalnica »Z-Press«, ki širinsko lepi lamele v lesne plošče poljubnih dimenzij in daje vrhunski videz brez napak. Stiskalnica, ki je del CLT linije, lahko proizvaja različne postavitve/debeline v velikostih do 16 m v dolžino in 3,5 m v širino. S 3,5 m v širino bodo v Element 5 kmalu izdelovali najširše CLT plošče v Kanadi.

Ko bo tovarna v St. Thomasu končana in se bo začela polna proizvodnja, bo proizvodna zmogljivost tovarne za obdelavo masovnega lesa znašala približno 45.000 m³ na leto. Element 5 je že prejel certifikat PFS TECO iz Cottage Grovea, WI (ZDA) za proizvodnjo CLT plošč, ki je v skladu s standardom ANSI / APA PRG 320-2019 za križno spajanje lesa.

Celoten projekt so zaznamovale zaostrene razmere zaradi svetovne zdravstvene krize. Kljub temu je odlično sodelovanje z ekipo E5 in našimi partnerji omogočilo izvedbo projekta po zastavljenem planu. Ponosni smo, da smo decembra 2020 uspeli izdelati našo prvo CLT ploščo v Severni Ameriki. Medtem ko smo z E5 že podpisali tehnični prevzem, še trenutno potekata testna proizvodnja in optimizacija linije.

Naročnik je z veseljem povedal o projektu:

"Neizmerno smo hvaležni celotni Ledinekovi ekipi in njihovim partnerjem. Ekipe za montažo in zagon stroja so dolgo časa delale zdoma, da so podpirale nas in našli so edinstvene načine za sodelovanje in vodenje naše montažne ekipe, vse ob premagovanju številnih ovir, s katerimi se soočamo že več kot leto dni. Predanost visokokakovostnemu konstruiranju in dobro zasnovanim rešitvam je bila najpomembnejša za hiter zagon linije in kratko testno obdobje. Drago Pregl, vodja projekta in celotna ekipa Ledinek so lahko izjemno ponosni na ta dosežek in na njihove visokokakovostne sisteme, ki jih uvrščajo v svetovni vrh v tej branži."


Chris Latour, direktor proizvodnje